Ce e mai bine să alegi țevi din cupru sau țevi din PPR?

Ce e mai bine să alegi țevi din cupru sau țevi din PPR?

Atunci când vă faceți o renovare în casă și doriți să vă montați și o centrală termică, de ce nu, veți fi întrebați dacă vă doriți țevi din cupru sau din polipropilenă (PPR). Mulți se îndreaptă spre varianta mai ieftină dar asta nu înseamnă că este vorba despre ceva calitativ. Să nu uităm de rezistența pe termen lung și de cum se comportă fiecare material în parte.

Trebuie să știți că instalația de apă, de încălzire au nevoie de o atenție aparte pentru că acestea determină confortul casei, dar și buna lor funcționare. Așadar, un factor important este reprezentat de alegerea materialelor potrivite.

Iată care sunt diferențele între cele două țevi:

Proprietăți

Deși sunt poate mai populare și adesea întâlnite, țevile de tip PPR sunt din termoplastic. Sunt dure și rigide, au rezistență la temperaturi mari și de asemenea sunt recunoscute ca fiind rezistente la substanțe chimice, la coroziune, dar la șocuri și impact sunt de nivel mediu. Există și variante de tevi PPR cu inserții de aluminiu sau fibra compozită.

Însă cuprul este un material natural, cu o rezistență crescută la temperaturi foarte mari sau la presiuni mari.

Aceste țevi din cupru nu își schimbă niciodată proprietățile, deci se poate spune că sunt mai durabile, o investiție pentru o viață. De asemenea din punct de vedere al proprietăților țevile din cupru sunt de asemenea antibacteriene, rezistă la fluctuații de temperatură, la uzură sau acțiuni mecanice externe.

Utilizarea acestor țevi

Deși în principiu atât țevile din cupru, cât și țevile din PPR sunt utile la instalațiile de apa și la cele de încălzire, există și ceva diferențe de punctat.

La instalațiile de încălzire ce sunt ingropate în pardoseală sau în perete este recomandat să folosiți țeavă PPR. Asta pentru că acest material este gros și asigură rezistența crescută la presiunea din șapă sau din perete. Nu va fi necesar să le izolați, față de ceea ce țevile din cupru impun. Țevile din cupru arată însă mai bine, din punct de vedere estetic, iar îmbinările acestora sunt mai sigure.

Avantajele și dezavantajele ambelor tipuri de țevi

În ambele cazuri vorbim de manevrare ușoară și de o manopera ce nu schimbă cu nimic dificultatea referitor la ce tip de țeavă este utilizată pentru lucrare.

Țevile din cupru: au costuri mai mari, cu până la 20% mai mult față de celelalte tipuri dar asta compensează cu o durată de viață mai mare, adică nelimitat, poate chiar cu o garanție mai mare la achiziție. Aceste țevi transmit caldură la exterior, putând avea randament ridicat dacă sunt izolate corespunzător, ceea ce implică din nou costuri.

Problema majoră este că țevile de acest gen vor coroda. Din nou, compensează cu altceva și de data aceasta vorbim despre aspectul și estetica acestora. În pus, se pot vopsi astfel încât să fie mai plăcut mascate într-un decor.

Cu îmbinări realizate prin sudură, țevile din cupru rezistă mai mult și pentru că au îmbinări trainice. Totuși sunt mai zgomotoase pentru că vei auzi apa care circulă prin ele și fără izolatie ar putea însemna chiar un deranj.

Țevile din PPR: rezistă cu succes până la 50 de ani, iar garanția depinde de fiecare producător în parte.

Acestea sunt mai ieftine și sunt eficiente pentru că nu au pierderi de căldură, având coeficient de transfer termic mic și rezistă la coroziune chimică. Masive și mai puțin estetice, țevile din PPR au fitinguri mari, voluminoase, mai puțin plăcute în integrare într-un decor anume. Nu putem vorbi despre posibilitatea de a le vopsi pentru că oricum acest strat nu rezistă.

Atunci când vă hotărâți ce tip de țevi aveți nevoie puteți comanda direct din site-ul nostru. Întrebați și specialiștii Timely.ro ce vă recomandă, în funcție de proiectul pe care îl aveți.

Pe Timely puteți comanda și panouri solare, sistem de panouri solare, accesorii instalații sau obiecte sanitare.